1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Kaspersky, Türkiye’nin Android Art Kapı Açığı Tambir’den etkilendiğini duyurdu

Kaspersky, Türkiye’nin Android Art Kapı Açığı Tambir’den etkilendiğini duyurdu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

kaspersky turkiyenin android art kapi acigi tambirden etkilendigini duyurdu 0 T1cQMw94
Türk kullanıcıları maksat alan yeni ve tehlikeli Android ziyanlı yazılımı, Kaspersky araştırmacıları tarafından tahlil edildi. Bir IPTV uygulamasının reklamsız sürümü biçiminde gizlenen Tambir, taşınabilir aygıtların güvenliği için değerli bir tehdit oluşturuyor.

Tambir, birinci olarak Ekim 2023’te Kaspersky tarafından keşfedilen bir casus yazılım uygulaması ve Android kullanıcılarını maksat almak üzere toplumsal mühendislik taktiklerini kullanıyor. Bir IPTV uygulamasının reklamsız sürümü halinde gizlenen Tambir, SMS iletileri, bireyler ve yüklü uygulamaların listesi dahil olmak üzere kurbanın aygıtından hassas bilgiler toplayabiliyor. Dahası, Tambir tuş vuruşu kaydedici, Sanal Ağ Hesaplama (VNC) oturumları başlatma ve rastgele SMS iletileri gönderme üzere yeteneklerle donatılmış olup siber hatalıların virüs bulaşmış aygıta uzaktan erişimini sağlıyor.

Tambir IPTV uygulaması görünümü altında dağıtılsa da taklit ettiği platformla ilgili rastgele bir yasal fonksiyonellik içermiyor. Uygulama, bulaştığı aygıtın sahibini erişilebilirlik müsaadeleri vermeye ikna ederek aygıta uzaktan erişim elde ediyor. Uygulamanın erişilebilirlik hizmetinin faal olması durumunda, gerekli tüm müsaadeler otomatik olarak alınıyor. Berbat hedefli yazılım gerekli tüm müsaadeleri aldıktan ve erişilebilirlik hizmetini aktifleştirdikten sonra uygulama simgesini kuşkulu görünmemesi için YouTube simgesi halinde değiştiriyor.

 

Uygulamanın başlatılmadan evvelki (solda) ve başlatıldıktan sonraki (sağda) simgesi

Yazılım, WebSocket protokolü üzerinden bağlantı kurarak Telegram, ICQ sohbet davetleri ve Twitter profil biyografileri üzere yasal platformlardan şifrelenmiş Komuta ve Denetim (C2) sunucu adreslerini alıyor. Tambir, komuta denetim sunucusundan alınan 30’dan fazla komutu destekliyor. Amaç pozisyonundaki benzerlikler ve C2 bağlantısı için Telegram kullanması, bölgedeki birinci üç taşınabilir makus gayeli yazılımı ortasında yer alan GodFather berbat gayeli yazılımıyla benzerlik gösteriyor.  

Kapersky Global Araştırma ve Tahlil Grubu (GReAT) Lideri Dmitry Galov, şunları söylüyor: “Tambir’i bilhassa dikkate kıymet kılan şey çok taraflı yetenekleridir. Tipik Android makûs emelli yazılım davranışına ek olarak, Tambir VNC aracılığıyla uzaktan erişim sunar ve hassas kullanıcı bilgilerini ele geçirmek için sıklıkla kullanılan bir araç olan tuş vuruşu kaydedici (keylogger) içerir. Bu yeni Android tehdidi, devam eden öbür kimi berbat maksatlı yazılım kampanyalarıyla benzerlikler taşıyor ve siber tehditlerin gelişen görüntüsünün altını çiziyor. Kaspersky olarak, Tambir ile ilgili her türlü faaliyeti yakından izlemeye kararlıyız ve daha fazla bilgi edindikçe güncellemeler sunmaya devam edeceğiz.”

Mobil makus emelli yazılım tehdit ortamı hakkında daha fazla bilgi için Securelist’te yer alan rapora bakabilirsiniz.

Kaspersky uzmanları, gelişen siber tehditlere karşı korunmak için kullanıcılara şu tavsiyelerde bulunuyor:

  • Güvenilmeyen kaynaklardan uygulama indirmekten kaçının.
  • Cihaz yazılımını ve uygulamaları tertipli olarak en son sürümlere güncelleyin.
  • Kaspersky Premium üzere taşınabilir tehdit algılama özellikleri içeren kapsamlı güvenlik tahlilleri kullanın.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
vir_sl_
Virüslü
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kaspersky, Türkiye’nin Android Art Kapı Açığı Tambir’den etkilendiğini duyurdu
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir