1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Çocuk gelişiminde anahtar rol ailede! Aile, etraf ve okul çocuğun gelişimine değerli katkılar sağlıyor!

Çocuk gelişiminde anahtar rol ailede! Aile, etraf ve okul çocuğun gelişimine değerli katkılar sağlıyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

cocuk gelisiminde anahtar rol ailede aile etraf ve okul cocugun gelisimine degerli katkilar sagliyor JXWgkfqh
Çocuğun sağlıklı bir benlik gelişimine sahip olabilmesi için gerekli olan temel bedelleri ailede öğrendiğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Aile, çevre ve okuldaki istikrar, çocuğun özgüvenini artırır ve muvaffakiyete giden yolda motive olmasını sağlar.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, çocuğun kişilik gelişiminde ailenin rolünü kıymetlendirdi.

Aile çocuğun kişilik gelişiminde temel rol oynuyor

“Çocuğun doğuştan gelen bir mizaca sahip olduğu yadsınamaz bir gerçektir bunun yanı sıra aile çocuğun kişilik gelişiminde temel bir rol oynar.” diyen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, çocuğun sağlıklı bir benlik gelişimine sahip olabilmesi için gerekli olan temel kıymetleri ailede öğrendiğini söyledi ve şunları kaydetti:

“Aile tarafından sevgi, şefkat, inanç ve paha gören çocuk sağlıklı bir birey olarak gelişim stantlar. Çocuk toplumsal marifet, temel kıymetler ve hayat hünerleri üzere hayat uzunluğu muhtaçlığı olan maharetleri aile içerisinde tecrübeler. Çocuğun ömrü boyunca sergileyeceği davranışları aile içerisinde şekillenir. Aile, çocuğun kişilik gelişimi, ruhsal sağlamlık, ahlaki kıymetler, toplumsal marifetler ve davranışsal örüntüler üzere birçok alanda kıymetli bir tesire sahiptir. Özetle, aile çocuğun duygusal, toplumsal ve bilişsel gelişimine büyük katkı sağlamaktadır.”

Çocuğun yetişmesinde etrafın ve okulun tesiri nedir? 

Çocuğun yetişmesinde ailenin tesirinin yanı sıra birçok etkileyici faktör bulunduğunu da kaydeden Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Bunların başında da etraf ve okuldan bahsedebiliriz. Çocuğun birinci toplumsallığı ailede başlar, bu sebeple birinci ve en temel katkı ailede oluşur. Çocuğun gelişimi sırasında toplumsal, kültürel ve ekonomik faktörler de tesirli olmaktadır; yani çevresel faktörler de çocuğun bedellerini, tavırlarını ve davranışlarını tesirler. Okul ise çocuğun akademik gelişimi, toplumsal hünerleri ve öğrenme alışkanlıkları üzerinde büyük bir tesire sahiptir. Bu üç alan birbirleriyle etkileşim halindedir; bu sebeple birlikte çalışarak çocuğun bütünsel gelişimine katkıda bulunurlar.” diye konuştu.

Aile, duygusal ve toplumsal gelişimi destekliyor

Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, çocuğun aile içinde kimliğini ve sahipleneceği pahalarını edindiğini lisana getirerek, “Aile, çocuğun ekseriyetle temel hayat hünerlerinin, bedellerinin, toplumsal normlarının, baş etme maharetlerinin ve toplumsal irtibat maharetlerinin geliştiği ortamdır. Etraf, çocuğa toplumun normlarını, pahalarını ve toplumsal hünerlerini öğretir. Okulda ise, çocuk akademik bilgi ve maharetleri öğrenirken birebir vakitte toplumsal maharet, sorun çözme yeteneği ve öğrenme alışkanlıkları üzere maharetlerini de geliştirir.  Özetle; aile, duygusal ve toplumsal gelişimi, etraf toplumsal ve kültürel gelişimi, okul ise akademik ve bilişsel gelişimi takviyeler.” dedi.

Aile, etraf ve okuldaki istikrar, çocuğun özgüvenini artırıyor

Aile, etraf ve okulun her birinin çocuğun gelişimine değerli katkıları olduğunu, bu katkılar ortasındaki dengeyi sağlamak ehemmiyetini vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Bu dengeyi sağlamak, çocuğun bütünsel ve sağlıklı bir halde gelişmesini takviyeler; böylelikle çocuk toplumsal ahenk kazanır, sağlıklı ve özgüvenli bir yetişkin olarak gelişim stantlar. İstikrarlı bir gelişim süreci, çocuğun kendi yeteneklerini tanımasını ve gayelerine ulaşmasını dayanaklar. Aile, etraf ve okuldaki istikrar, çocuğun özgüvenini artırır ve muvaffakiyete giden yolda motive olmasını sağlar.” diye kelamlarına ekledi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
vir_sl_
Virüslü
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Çocuk gelişiminde anahtar rol ailede! Aile, etraf ve okul çocuğun gelişimine değerli katkılar sağlıyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir