Bulut Teknolojisi, Sıhhat Hizmetlerindeki İlerlemeleri Nasıl Yönlendiriyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

bulut teknolojisi sihhat hizmetlerindeki ilerlemeleri nasil yonlendiriyor 0
Sıhhat bölümü, teknolojik gelişmelerin yönlendirdiği ihtilal niteliğinde bir dönüşüm yaşıyor ve bu değişimin ön saflarında bulut teknolojisi yer alıyor. AWS Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, bulut teknolojisinin ortaya çıkışının, sıhhat hizmeti sağlayıcılarının büyük ölçüde bilgiyi verimli bir formda depolamasına, erişmesine ve tahlil etmesine imkan tanıyarak kesim için yeni imkanlar yarattığını belirtti. Şahsileştirilmiş tıp, genom bilimi ve hassas tıp, bulut tabanlı tahlillerin bir sonucu olarak ortaya çıkan yenilikçi sıhhat hizmeti alanlarının sadece birkaç örneği.

Orta Doğu, sıhhat sistemlerini modernize etme konusunda dikkate bedel bir ilerleme kaydetmiş olsa da bölüm daha fazla inovasyon için hâlâ muazzam bir potansiyele sahip. Hizmetlerin güzelleştirilmesi için yeni metotlar sunan bulut teknolojisi, bu bölgede giderek daha tanınan bir tahlil haline geliyor. Türkiye de bilhassa sıhhat turizmi ile öne çıkan bir ülke. TÜİK datalarına nazaran, yurtdışında yaşayan vatandaşlarla birlikte Türkiye’ye sıhhat ve tıbbi nedenlerle gelen ziyaretçi sayısının geçen yıl 1,4 milyonu aştığı tabir ediliyor. Ocak-Mart 2023’te ise ülkemize sıhhat ve tıbbi nedenlerle gelen ziyaretçi sayısının 2022’nin birebir devrine nazaran yüzde 37,5 artarak 474 bin 114’e yükseldiği belirtiliyor. Bulut teknolojisi ve hizmetlerin modernize edilmesi, bu alanda da daha fazla büyümeyi destekleyebilir. 

Sağlık hizmetlerinin daha âlâ sonuç vermesi için bakımı modernize etmek 

Kişiselleştirilmiş tıp, bir hastanın DNA’sını tahlil ederek sıhhatini yahut makul tedavilere karşılık vermesini etkileyebilecek genetik varyasyonları belirlemeyi içeriyor. Bulut teknolojisinden yararlanan sıhhat hizmeti sağlayıcıları, büyük hacimli genetik bilgileri süratli ve kolay bir formda tahlil edebiliyor ve böylelikle ferdî hastalar için özel tedavi planları oluşturabiliyorlar. Bu da tıbbi tedavileri hastanın eşsiz genetik yapısına ve hayat usulüne nazaran uyarlayan şahsileştirilmiş tıbba gerçek kıymetli bir kayma yaşanmasını sağlıyor.

Bulut teknolojisinin inovasyonu yönlendirdiği öbür bir alan ise genom bilimi. Örneğin AWS, genomik bilgileri depolamak, paylaşmak ve tahlil etmek için inançlı ve ölçeklenebilir bir platform sağlayan Amazon Omics’i kullanıma sundu. Bulut teknolojisi, araştırmacıların ve klinisyenlerin çok büyük ölçüde genomik dataya süratli ve uygun maliyetli bir biçimde erişmesini ve tahlil etmesini sağlayarak genom bilimi alanında dönüşüm yarattı. Amazon Omics üzere platformlar sayesinde, bilim insanları artık dünya çapındaki farklı popülasyonlardan genomik bilgilere erişip tahlil edebiliyor ve böylelikle daha evvel tespit edilmesi imkansız olan kalıpları ve korelasyonları belirleyebiliyorlar. Bu, hastalığa neden olan yeni genlerin keşfedilmesini, daha yanlışsız teşhis testlerinin geliştirilmesini ve hastanın eşsiz genetik yapısına dayalı şahsileştirilmiş tedavi planlarının oluşturulmasını sağlıyor. 

Küresel genom bilimi hizmetleri sunmak için AWS ile iş birliği yapan G42 Healthcare, genom biliminin yararlarının farkında olan şirketlere örnek olarak gösterilebilir. Bu iş birliği, G42 Healthcare’in genom bilimi alanındaki uzmanlığı ile AWS’nin bulut maharetlerini bir ortaya getirerek dünya çapındaki farklı popülasyonlardan alınan genomik dataların tahlil edilmesine imkan tanıyor. 

Eşsiz güvenilirlik, güvenlik ve bilgi saklılığı sağlamak

Bulut teknolojisi, tıbbi bilgi ve kaynaklara gerçek vakitli ve talep üzerine erişimi güçlendirdi. Bu artan erişilebilirlik, hastalara tıbbi durumları, teşhisleri ve tedavileri hakkında kapsamlı bir anlayış sağlayarak sıhhat hizmetlerinde daha etkin bir rol almalarını sağlıyor. Sonuç olarak, hastalar sıhhatleri hakkında şuurlu kararlar verme ve sıhhatlerini korumak için önleyici önlemler alma imkanına sahip oluyorlar.

Dahası bulut teknolojisi, sıhhat hizmeti sağlayıcılarının tıbbi bilgileri paylaşmasına ve öbür sıhhat uzmanlarıyla iş birliği yapmasına imkan tanıyarak hasta bakımının kalitesini artırıyor. Bulut tabanlı tahliller, hastaların kan şekeri düzeyleri, kan basıncı ve ilaç programları üzere hayati sıhhat bilgilerine gerçek vakitli erişim sağlayarak kronik durumları yönetmelerini de kolaylaştırıyor. Bu erişilebilirlik ve kolaylık, hastaların sıhhat bakım gereksinimlerini karşılamalarını ve hastaneye yatma riskini en aza indirmelerini sağlayarak tedavi sonuçlarını uygunlaştırma ve maliyetleri azaltma potansiyeline sahip.

Bulutun Gücü

Bulut tabanlı teknoloji, sıhhat kesimini sırf dönüştürme değil, birebir vakitte daha âlâ hale getirme potansiyeline de sahip. Bulut teknolojisi ve araçlarının gücü, iş birliği yapmaya, dataya dayalı kinik ve operasyonel kararlar almaya, hassas tıbbı etkinleştirmeye ve bakım maliyetlerini düşürmeye imkan tanıyarak tüm sıhhat ekosistemine yarar sağlayabilir. Sonuç olarak bu hem hastalara hem de sıhhat hizmeti sağlayıcılarına yararı olan daha verimli ve tesirli bir sıhhat hizmeti sisteminin oluşturulmasını sağlayabilir. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
vir_sl_
Virüslü
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Bulut Teknolojisi, Sıhhat Hizmetlerindeki İlerlemeleri Nasıl Yönlendiriyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir