Kirazdaki ihracat amacı 300 milyon dolara yükseldi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

kirazdaki ihracat amaci 300 milyon dolara yukseldi 0 hOGV9aFK
Türkiye, üretiminde dünya lideri olduğu kirazda, ilk hasattan sonra geçen 2 haftalık süreçte kiraz rekoltesi ve kalitesindeki olumlu ilerlemenin tesirle ihracat amacını 250 milyon dolardan 300 milyon dolara yükseltti.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lider Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Lideri Hayrettin Uçak, 2024 yılında 120 bin tonluk kiraz ihraç ederek, 300 milyon dolar döviz elde etmeyi hedeflediklerini dillendirdi.  

Kuzey Yarım Küre’nin birinci kirazını yetiştiren Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde kiraz bahçelerini ziyaret eden Uçak, rekoltesinin ve kalitesinin çok âlâ olduğu bir kiraz dönemine girdiklerini kaydetti.

Türkiye’de 22 milyon kiraz ağacından 725 bin ton rekolte beklediklerinin altını çizen Uçak, “Bu sene yaklaşık 120 bin ton civarında bir kiraz ihracatı hedefliyoruz. İnşallah o amacı de yakalarız. Piyasada üreticimiz ve ihracatçılarımız için ülkü bir fiyat oluştuğu takdirde 300 milyon dolarlık bir ihracatı gerçekleştirebileceğiz diye düşünüyorum” biçiminde konuştu.

Dünya’ya 6 aydan daha fazla kiraz sunabiliyoruz

Türkiye’de kirazın en erken yetiştiği bölgelerin Manisa Şehzadeler ilçesi ve İzmir Kemalpaşa ilçesi olduğu bilgisini paylaşan Uçak, kelamlarını şöyle sürdürdü; “İzmir ve Manisa’da Türkiye’deki kiraz ağacı varlığımızın yüzde 26’sı yer alıyor. İzmir ve Manisa’da 147 bin ton kiraz üretiyoruz. Erkenci yörelerimizden başlayan ihracatımız sonrasında öbür kiraz yörelerimizin iştirakiyle yaklaşık 6 ay sürüyor. Coğrafyamızın sunduğu bu imkanı kullanarak 2023 yılında 55 ülkeye 83 bin ton karşılığı 215 milyon 796 bin dolarlık kiraz ihraç etti. İhracatta birinci sırada 95,5 milyon dolarla Almanya yer aldı. Bu ülkeyi 43,8 milyon dolarla Rusya ve 14,2 milyon dolarla Avusturya takip etti. Parlak kırmızı rengi, iri tane yapısı, kendine has aroması ve uzun raf ömrü nedeniyle tercih edilen “Ziraat 0900” çeşidi bölge üreticisinin ana geçim kaynağı durumunda bulunuyor.”

Uçak kargo ile ihracatımız daha da artabilir

Kiraz ihracatında dünya lideri olan Şili’nin, Türkiye’den çok daha az üretimi olmasına karşın ihracatta önüne geçtiği bilgisini veren Uçak, “Şili, uçak kargo filosuyla Çin başta olmak üzere Uzakdoğu’ya, ABD’ye ve Avrupa’ya çok seri bir halde ihracat gerçekleştiriyor. Türkiye’de Çin başta olmak üzere Uzakdoğu ülkeleriyle evvel bitki sıhhati sertifikası mutabakatlarını yaparak, uçak kargoyu güçlü bir halde kullanarak Şili’nin yaptığı ihracat düzeylerine ulaşabilir. Üreticilerimiz ve ihracatçılarımız için bereketli bir dönem diliyorum” diyerek kelamlarını noktaladı. 

Manisa’da 45 bin ton kiraz üretiliyor

Manisa’da 91 bin 300 dekarlık alanda yaklaşık 45 bin ton kiraz üretildiğini aktaran Manisa Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, ilin erkenci kiraz üretim merkezi olmasının bölgedeki üreticiye büyük avantaj sağladığını söyledi.

Manisa’da yeni dikim yapılan kiraz üretim alanlarının da eser vermeye başlamasıyla Manisa’nın kiraz üretiminin daha da artacağını dillendiren Öztürk, ” Kuzey Yarımkürenin en erken kirazını yetiştiren coğrafyadayız şu anda. Sancaklı bölgesi dediğimiz Şehzadeler ilçemizde yer alan bölgedeyiz. Bu bölgede Kuzey Yarımkürenin açık alanda birinci kirazını çıkartıyoruz. Hasebiyle çok katma pahalı bir eser elde etmiş oluyoruz. Ve direkt ihracata da gönderdiğimiz bir eser.” dedi.

Manisa’nın Nisan ayında başlayıp, Ağustos ayının sonuna kadar süren geniş bir kiraz hasat periyoduna sahip olduğu bilgisini veren Manisa Tarım ve Orman Vilayet Müdürü Metin Öztürk sözlerini şöyle tamamladı; “Uzun bir kiraz üretim dönemi geçirmiş oluyoruz. Bu dönem da ortalama her yıl aldığımız randımanları bekliyoruz. Alanda müşahedelerimiz o formda. Üreticilerimiz için de bereketli yıl diliyorum.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
vir_sl_
Virüslü
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kirazdaki ihracat amacı 300 milyon dolara yükseldi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir