Mide gribine dikkat! Gastroenterit (Mide Gribi) bahar aylarında daha sık görülüyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

mide gribine dikkat gastroenterit mide gribi bahar aylarinda daha sik goruluyor 0 6tONsu3K
Gastroenteritin bilhassa ilkbahar ve sonbahar aylarında sık görüldüğüne işaret eden Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Çünkü bu devirler mevsim geçişi olduğundan ötürü bedenin sistemi zayıflıyor ve enfeksiyonlara karşı direnç de azalıyor. Böylelikle gastroenteritler de sık görülüyor.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, mide bağırsak sistemi enfeksiyonu “Gastroenterit” hakkında bilgi verdi.

Gastroenteritlerin birçoklarının kaynağı viral

Mide bağırsak sisteminin enfeksiyonunun “Gastroenterit” olarak isimlendirildiğini tabir eden Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Halk ortasında mide gribi olarak da biliniyor. Gastroenterit klinik olarak karşımıza bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal ya da yüksek ateş üzere şikayetlerle çıkıyor. Gastroenteritlerin birçoklarının kaynağı viraldir. Bunlar rotavirüs ya da norovirüs olabilir. Bilhassa çocuklarda görülenler daha çok viral kaynaklıdır. Bunun dışında gastroenteritler, bakteriyel ya da az de olsa paraziter kaynaklıdır.” dedi.

Gastroenteritin tedavisi var mı? 

Farklı etkenlerle ortaya çıkabildiği için gastroenteritlerin tedavisinin mümkün olduğunu lisana getiren Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Viral kaynaklı olan gastroenteritlerde antibiyotik tedavisinin yeri yoktur. Lakin bakteriyel ya da paraziter kaynaklı olanlarda, öncelikle kaynağı ortaya çıkardıktan sonra ilaç tedavisi kelam konusu.” diye bilgi verdi. 

Gastroenterit bahar aylarında daha sık görülüyor 

Gastroenteritin bilhassa ilkbahar ve sonbahar aylarında sık görüldüğüne işaret eden Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Çünkü bu devirler mevsim geçişi olduğundan ötürü bedenin sistemi zayıflıyor ve enfeksiyonlara karşı direnç de azalıyor. Böylelikle gastroenteritler de sık görülüyor. Bilhassa yaz aylarında beslenme şartlarına ve hijyen şartlarına da uyulmadığı için sonbaharda daha sık görülüyor.” dedi.

Gastroenteritin özel bir diyeti var mı?

Gastroenterit olan bireylerde bulantı, kusma ve karın ağrısı olduğunu ve bu nedenle bireylerin bilhassa lifli ve yağlı besinlerden uzak durması gerektiğini lisana getiren Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Daha çok haşlama, zerzevat ya da meyve yenebilir. Kıymetli olan burada sıvı kaybını önlemektir. Bol ölçüde sıvı kaybı olduğu vakit böbrek işlevleri etkileniyor. Sıvı kaybını engelledikten sonra, gastroenterit kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır.” formunda kelamlarını tamamladı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
vir_sl_
Virüslü
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Mide gribine dikkat! Gastroenterit (Mide Gribi) bahar aylarında daha sık görülüyor!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir