Uzmanı uyardı! Glutensiz diyetlerin süratli kilo verdirdiğini gösteren bir delil yok!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

uzmani uyardi glutensiz diyetlerin suratli kilo verdirdigini gosteren bir delil yok 0 jFzSq4dE

Son yıllarda glutensiz paketli eserlerin ve glutensiz unların sağlıklı olduğuna dair medyada oluşturulan algının gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Bu daha çok bir pazarlama stratejisidir. Zira glutensiz eserlerin birçok işlenmiş unlardan yapılır. Glutensiz buğday unu olağan unlara nazaran daha çok işlenmiştir.” dedi.

Glutensiz diyetlerin popülerliğine de işaret eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Glutensiz diyetlerin süratli kilo verdirdiğini gösteren bir delil yok.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, glutensiz beslenme konusunda bilgi verdi.

“Çölyak hastalarında gluten ince bağırsaklarda alerjik bir tesir gösteriyor”

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, glutenin; buğday, arpa, çavdar üzere tahıllarda bulunan bir bitkisel protein olduğunu söz ederek, “Çölyak hastalarında gluten ince bağırsaklarda alerjik bir tesir gösterir ve bağırsakların doğal yapısının bozulmasına sebep olur. Gluten bu bireylerde karın ağrısı, ishal, kabızlık, baş ağrısı üzere semptomlara sebep olur. Bu nedenle bu hastalar hayat uzunluğu glutensiz diyet uygularlar.” dedi. 

Glutensiz bir diyeti uygulamak maddi ve toplumsal açıdan olağan beslenmeye nazaran daha zor

Yapılan son araştırmaların irritabl bağırsak sendromu, otizm, fibromiyalji üzere otoimmün hastalıklarda, glutensiz diyetlerin olumlu sonuçlar gösterebildiğini belirttiğini kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Günümüz kurallarında glutensiz bir diyeti uygulamak maddi ve toplumsal açıdan olağan beslenmeye nazaran daha zordur. Zira sağlıklı esere ulaşmak ekstra bir efor gerektirir. Şayet glutensiz bir diyet uyguluyorsanız, patates, pirinç, glutensiz unlar yerine posa içeriği yüksek ve içeriğinde doğal olarak gluten bulunmayan karabuğday, amarant, kinoa üzere tahıllar ve kurubaklagiller ve unlarını (nohut unu gibi) tüketmek çok daha sağlıklı olacaktır.” diye konuştu.

Glutensiz eserlerin birden fazla işlenmiş unlardan yapılıyor

“Son yıllarda glutensiz paketli eserlerin ve glutensiz unların sağlıklı olduğuna dair medyada oluşturulan algı gerçeği yansıtmamaktadır.” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Bu daha çok bir pazarlama stratejisidir. Zira glutensiz eserlerin birçok işlenmiş unlardan yapılır. Glutensiz buğday unu olağan unlara nazaran daha çok işlenmiştir, B vitaminleri, folik asit ve posadan daha yoksuldur. Üstelik glisemik indeksleri yani kan şekerini yükseltme suratları beyaz una nazaran daha yüksektir. Ayrıyeten glutensiz eserlerin tatlarını güzelleştirmek için daha fazla şeker ve yağ ek edilebilmektedir. Bu nedenle bu eserleri satın alırken bilhassa etiketleri dikkatli incelenmelidir.

Birçok kişi glutensiz diyetleri zayıflamak için yapıyor

Glutensiz diyetlerin popülerliğine de işaret eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Glutensiz diyetler uzun periyodik uygulandığında; folik asit, B vitamini, kalsiyum, demir üzere vitamin ve mineral eksikliklerine, posa yetersizliğine bağlı olarak kan şekeri dengesizliklerine sebep olabiliyor. Birçok bireyin glutensiz diyetleri zayıflamak için de yaptığını görüyoruz. Fakat bilimsel olarak glutensiz diyetlerin süratli kilo verdirdiğini gösteren bir delil maalesef yoktur. Natürel gluten içeren beyaz un ve hamur işlerinden uzak durmak her vakit kilo kaybında tesirli olacaktır.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
vir_sl_
Virüslü
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Uzmanı uyardı! Glutensiz diyetlerin süratli kilo verdirdiğini gösteren bir delil yok!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir