Mavi’de “NEXT” Devri: Mavi, milyar dolarlık şirket olma yolunda yeni büyüme stratejisini açıkladı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

mavide next devri mavi milyar dolarlik sirket olma yolunda yeni buyume stratejisini acikladi 0 5LmNIXlK
2023 yılında konsolide gelirlerini enflasyon muhasebesine nazaran %25, TMS 29 düzeltmeleri öncesi bilgilerine nazaran %91 oranında artışla 26 milyar 293 milyon TL’ye yükselten Mavi, şirketi geleceğe taşıyacak yeni büyüme stratejisini açıkladı. 

“Daha çok büyüme potansiyelimiz var”

Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz şirketin geçmiş periyot performansıyla ilgili, “Müşterimiz, çalışanımız, iş ortaklarımız ve Türkiye ile birlikte büyüyoruz. İçinden geçtiğimiz krizlerden de, pandemiden de, temeli insan, idaresi ve finansı sağlam bir şirket olarak daima güçlenerek çıktık. Krediye, finansmana ulaşmanın kuvvetli olduğu günümüzde, kendi öz kaynaklarımızla geleceğe itimatla bakabiliyoruz. Her vakit genç kalarak, her devrin dinamizmini yaşatarak sürdürülebilir kârlı büyümeyi sağladık ve daha da çok büyüme potansiyelimiz var” dedi.

Mavi NEXT stratejisiyle perakende, online, yeni lojistik sistemleri ve teknolojiye yatırım yapacak

“Hedefimiz milyar dolarlık bir şirket olma yolunda Mavi’nin büyüme potansiyellerini açığa çıkarmak ve dünyaca ünlü moda markaları ile birlikte şampiyonlar liginde yer almak” tabirini kullanan Yavuz, Mavi NEXT stratejisinin temelini, “Mükemmellik tutkumuz, büyüme odaklılığımız, sürdürülebilir kültür ve ekosistemimiz” formunda özetledi. Perakende başta olmak üzere online, yeni lojistik sistemleri ve teknolojiye yatırım yapacaklarını, Kuzey Amerika ve Almanya öncelikli olmak üzere globalde yeni maksatlarını hayata geçireceklerini açıkladı.

1,3 milyon yeni müşteri kazanarak kendi rekorunu kırdı, her gün 3.500 yeni müşteriyi Mavi ailesine kattı

Her yıl 1 milyon yeni müşteri kazanma amacını 2023 yılında aşan Mavi, 1,3 milyon yeni müşteri ile kendi rekorunu kırdı. CEO Cüneyt Yavuz, “CRM altyapımız Kartuş’a kayıtlı faal müşteri sayımız 2023’te 7 milyona ulaştı. Her gün 3.500 kişiyi Mavi ailesine kattık. Yeni müşterilerimizin %70’i 35 yaş altı şahıslardan oluşuyor. Yeni müşteri kazanımında gençlerle büyüyoruz” biçiminde konuştu. 

Her yaşın, her vücudun, her giysi ve hayat şeklinin markası Mavi

“Hazır giysi pazarının dinamizmi devam ediyor” diyen Yavuz kelamlarına şöyle devam etti: “Bir yandan gençler geliyor, öbür yandan 45+, 55+ yaş kümelerinin giysi alışverişinde eskisinden daha faal olduğunu görüyoruz. Erkekler de artık bayanlar kadar modayla ilgili ve gardıroplarını daima yeniliyor. Biz her yaşın, her vücudun, her giysi ve ömür usulünün markasıyız. Türkiye üzere kampanyaya çok odaklı, iletilerin çok karışık olduğu bir yerde birinci fiyattan eser satma konusunda çok güzeliz. Müşteri Mavi’den kampanya beklemiyor. Gerçek eseri, hakikat fiyata, yüksek kaliteye alabileceği konusunda bize itimat ediyor. Böylelikle bu yeni kitleleri her devirde Mavi’ye çekebiliyoruz.”

“2023’te 14 milyon adet jean sattık. Her iki saniyede bir jean satıyoruz”

Mavi, 2023 yılında bir evvelki yıla nazaran %12 artışla toplam 14 milyon jean sattı. Yavuz, “Yapay zeka tabanlı trend tahlillerinin yanı sıra Mavi Black, PRO, Gold ve yeni Mavi Edition serisi üzere yüksek performanslı inovatif eserler, farklı fit ve yıkama çeşitliliği ve toplam denim satışları içindeki hissesi %51’e çıkan sürdürülebilir All Blue koleksiyonumuz ile müşterinin ilgisini her vakit canlı tutuyoruz. Böylelikle, her iki saniyede bir jean satıyoruz” bilgisini paylaştı.

Yılda 53 milyon eser Mavi müşterisiyle buluşuyor: “Mavi, casual giysinin de adresi”

Mavi, yılda toplam 53 milyon adet eseri müşterileriyle buluşturuyor. Markanın satışları içerisinde denim dışı lifestyle kategorilerin hissesi %60’ı geçmiş durumda. Yavuz, “Türkiye üzere büyük ve rekabetçi bir pazarda, hazır giyside birinci üç markasından biriyiz. Müşterilerimiz denim dışı kategorilerde de markaya büyük teveccüh gösteriyor. Onlar için her hafta Mavi’de yeni bir şey var. Kıvanç Tatlıtuğ ve Serenay Sarıkaya ile yıllardır süregelen kesintisiz bağlantı ve müşteri tecrübesine yönelik çalışmalarla markayı daima güçlü tutuyoruz.”

15 yeni mağaza, 10 mağazada metrekare büyümesi 

Gelirlerinin %68’ini perakendeden elde eden Mavi’nin yatırım planları içinde bu alanda büyüme var: “Geçtiğimiz yıl perakendede toplam 175 bin metrekareye ulaştık. Perakende bizim en güçlü kasımız. Türkiye’de hazır giysi perakendesinin büyümeye devam edeceğini düşünüyor, yatırım kararlarımızı buna nazaran şekillendiriyoruz. 15 yeni mağaza açacak ve mevcut mağazalarımızın 10 adedini büyüteceğiz. Yeni mağaza konsepti ve tecrübelere yatırım yapacağız.”

“Dünya jean üretiminin merkezi Türkiye”

Toplam eser kategorilerinde %86 mahallî tedarik oranına sahip olan Mavi’nin jean’leri ise %100 Türk üreticilerden. Türkiye’nin denimde dünyanın merkezi olduğunu söz eden Yavuz, “Mavi her vakit iş ortaklarıyla büyüyen bir şirket oldu. Türkiye’nin üretim gücü ve kalitesine inancımız sonsuz. Tedarikçimizle birlikte, yalnızca Mavi’nin geleceğine değil, aslında Türkiye’ye yatırım yapıyoruz” dedi. 

“Mavi App sayesinde 7/24 açık 5,7 milyon dükkanımız var”

“Online trafiğimiz daima artıyor. Mavi.com en büyük mağazamız. Mavi App sayesinde 7/24 açık 5,7 milyon dükkanımız var” diyen Cüneyt Yavuz “Online’a özel eserler, 2 saatte teslimat üzere özel hizmetler, tecrübe manasında daima yatırımlar ve omnichannel uygulamalarıyla şirket cirosuna kıymetli katkı sağlıyoruz” biçiminde konuştu.

“Moda markası olmak yetmiyor, bilgi şirketi olmak gerekli”

Yavuz, “Milyar dolarlık şirkete ve 100 milyon adet eser satışına koşan Mavi için, moda markası olmak yetmiyor, data şirketi olmak gerekiyor. Güçlü markası, müşteriyle yarattığı itimadın ötesinde, Mavi’de geride çok zeki bir makine çalışıyor. Mavi’nin sihri bilgiden müşterinin kalbine giden yolda gizli. Süratli, verimli ve daha akıllı sistemlerle, daha yüksek kapasiteleri taşıyacak, yeni kuşak bir ekosistem oluşturuyoruz” dedi.

Her 10 şahıstan 7’si için “jean” demek Mavi demek

Mavi, finansal performansının yanı sıra her adımında markanın “Biricik Mavi” hissini yaşatma eforuyla dalda ayrışıyor. “Kültürüyle liderliğinin altını çizen marka konumlandırmamız en büyük rehberimiz” sözünü kullanan Cüneyt Yavuz’un mevzuyla ilgili değerlendirmesi şu biçimde: “Yaptığımız her işe ve insanlara kendini düzgün hissettiren bir dokunuş katıyoruz. Geçtiğimiz yıl Future Bright’ın itimat araştırmasında Türkiye’nin en muteber markası seçilmekten gurur duyuyoruz. Marka bilinirliğinde, jean denince her 10 bireyden 7’sinin aklına birinci Mavi geliyor.” 

CDP Küresel A listesine giren birinci ve tek Türk hazır giysi şirketi 

Mavi, İklim Değişikliği ve Su Güvenliği raporlarıyla, dünyanın en büyük etraf raporlama platformu CDP’nin (Carbon Disclosure Project) Küresel A listesine çift A notuyla girebilen birinci ve tek Türk hazır giysi şirketi oldu. “Global iklim önderleri ortasındaki yerimizi sağlamlaştırdık” diyen Yavuz’un aktardığı bilgiye nazaran Mavi, 2030 yılında tüm denim koleksiyonunu tabiat dostu All Blue eserlerinden oluşturmayı hedefliyor.

            Mavi’de 2023’ün yıldızları

  • 26,3 milyar TL 2023 cirosu
  • 6.201 Mavi’de çalışan kişi sayısı
  • 53 milyon adet toplam eser satışı
  • %51 Jean satışlarında sürdürülebilir All Blue koleksiyonu
  • 7 milyon kişi etkin müşteri
  • 5,7 milyon Mavi App kullanıcısı
  • 14 milyon adet jean satışı. İki saniyede bir jean satılıyor.
  • %70 jean denince akla gelen birinci marka payı
  • %21 jean pazar hissesi – TR
  • 1,3 milyon kişi yılda kazanılan yeni müşteri sayısı
  • 37 ülkede, 4.000 nokta, 471 mağaza

MAVİ’NİN 2023 YILI FİNANSAL AÇIKLAMALARI

Mavi’nin 2023 konsolide gelirleri 26 milyar 293 milyon TL’ye ulaştı

Türkiye’nin öncü jean ve hazır giysi markası Mavi’nin, enflasyon muhasebesine göre düzenlenmiş

1 Şubat 2023-31 Ocak 2024 periyodunu kapsayan yılsonu finansal sonuçlarına nazaran, konsolide gelirleri bir evvelki yıla nazaran %25 (enflasyon düzeltmesi öncesi %91) artışla 26 milyar 293 milyon TL’ye, net kar’ı ise 1 milyar 757 milyon TL’ye ulaştı. Yılı 4 milyar 959 milyon TL FAVÖK ile tamamlayan şirketin FAVÖK marjı %18,9 oldu. Güçlü bilanço yapısını koruyan Mavi, faaliyetlerinden nakit yaratmayı sürdürerek net nakit konumunu da 3 milyar 662 milyon TL’ye taşıdı.  Şirket üçüncü çeyrek sonundaki göstergeler ışığında büyüme gayesini yıl sonu için %85 üstü büyüme olarak üst istikametli revize etmişti. TMS 29 enflasyon muhasebesi düzeltmeleri öncesi datalarına nazaran bu maksat aşılarak konsolide gelirlerinde evvelki yıla göre %91 büyüme elde etti.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
vir_sl_
Virüslü
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Mavi’de “NEXT” Devri: Mavi, milyar dolarlık şirket olma yolunda yeni büyüme stratejisini açıkladı.

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir